sábado, 3 de junio de 2017

Reading test: Russian explorers find 'swamp' of Soviet money

Read the BBC article Russian explorers find 'swamp' of Soviet money and choose the option A, B or C which best completes each gap. 0 is an example.

A group of explorers in Russia have found around a billion roubles in old Soviet money at an abandoned mine, but it's all completely (0) … .

The group from Saint Petersburg, who publish a blog on abandoned sites across Russia, (1) … the money after following rumours that large quantities of cash (2) … in old missile silos near Moscow after the collapse of the Soviet Union, the Komsomolskaya Pravda news website reports. After travelling for several hours across rough terrain in Russia's Vladimir region, they found the mine literally overflowing with cash.

The site contains an estimated one billion roubles ($18m; £13.5m at current exchange rates, or $33.3m at the "official" Soviet rate in 1991) in Soviet Union banknotes of various denominations issued between 1961 and 1991, all (3) … legal tender in the Russian Federation. The mine (4) … in recent years, leaving what was essentially a swamp of banknotes bearing the face of Vladimir Lenin, the explorers' YouTube channel shows.

According to their (5) … of events, elderly locals told the team about the mine, but said that nobody (6) … go near the place because it was linked to the Soviet Union's ballistic missile programme, and contaminated with radiation. (7) …, Geiger counters showed that this was not the case.

Team member Olga Bogdanova said that the sight of such "riches" was difficult to convey in words. "There's delight and some sadness, (8) … you realise that this is a bygone era which will never return, that all this money would have been more than enough for anybody," she said. Just 100 roubles would have been a very good salary back in Soviet times.

Fellow explorers Anton Alekseev and Sergey Volkov were (9) … interviewed on Rossiya1 television, where the presenter noted that the (10) … was dumped following a government decision at the end of the Soviet Union, and that this might be one of at least three such sites across Russia.

The video has caught the imagination of social media users, many of whom wish that the money was (11) … legal tender. "I would dive in there like Scrooge McDuck," says one user, while another exclaimed, "I wish I (12) … have a time machine, return with a pack of those banknotes and buy myself a controlling stake in Google, Gazprom, Rosneft, and never work again."

0 Example:
A. priceless
B. valuable
C. worthless

A. came across
B. came round
C. came up to

A. had been dumped
B. have been dumped
C. have dumped

A. any longer
B. any more
C. no longer

A. drowned
B. flooded
C. inundated

A. account
B. narrative
C. tale

A. could
B. dared
C. tried

A. Although
B. Despite
C. However

A. because
B. even though
C. so

A. additionally
B. incidentally
C. subsequently

A. bucks
B. cash
C. currency

A. already
B. still
C. yet

A. can
B. could
C. will

Photo: BBC

1A 2A 3C 4B 5A 6B 7C 8A 9A 10B 11B 12B