sábado, 11 de marzo de 2017

Reading test: A criminal gang reportedly stole £2 million worth of rare books

In this week's reading test we are going to practise the grammar and vocabulary multiple choice task. To do so, we are going to read the Business Insider article A criminal gang reportedly stole £2 million worth of rare books.

Read the article and choose the option A, B or C which best completes each of the blanks. 0 is an example.

A criminal gang reportedly stole £2 million worth of rare books

A gang of thieves has reportedly stolen over £2 million (0) … of rare books from a warehouse near Heathrow airport in a "Mission Impossible"-style heist, The Mail on Sunday reports. The newspaper reports that over 160 rare books were (1) …, including works by Galileo, Isaac Newton, and Leonardo da Vinci.

Thieves reportedly (2) … the warehouse in Feltham, Middlesex by climbing onto the roof, cutting holes through the reinforced skylights, and then abseiling down into the building. The heist, (3) … took place on the evening of January 29, was captured on the warehouse's CCTV cameras, The Mail on Sunday reports.

Thieves were observed ignoring all other items stored in the warehouse, instead targeting four containers that stored rare books. A source (4) … The Mail on Sunday that the gang of criminals checked the contents of the containers against a list, "throwing (5) … they didn't want away." The books were being stored in the warehouse temporarily as they made their way to the California Book Fair.

The gang then placed the rare books into holdalls and pulled them onto the roof of the building using ropes. The bags were (6) … placed into a van and driven away.

The Mail on Sunday reports that the thieves likely stole the books to order, as it would be difficult to resell the titles. The newspaper says that scientific works of the type stolen in the raid, "are particularly in demand." It speculates that a wealthy collector known as "the Astronomer" (7) … have ordered gangs to steal books for him.

The most valuable book stolen in the raid is a 1566 edition of "De Revolutionibus Orbium Coelestium" by Copernicus. The book, (8) … as "On the Revolutions of the Heavenly Spheres," set out Copernicus' theory that the Sun is at the centre of the universe, not the Earth.

The owner of the rare Copernicus book stolen in the raid, identified only as a dealer from Padua in Italy, thinks “it was clearly a robbery done to order. It was a specialised gang. They took only books, (9) … ."

The International League of Antiquarian Booksellers has published two separate lists detailing every book believed to have been stolen in the heist. It lists two dealers (10) … have had stock stolen from them: Librario Bado e Mart s.a.s. di Bado R. e C. from Padua, Italy, and Michael Kühn from Berlin, Germany.

(11) … book that is believed to have been stolen is a 1656 Galileo book titled "Opere di Galileo Galilei," another early scientific work about the universe.

A copy of "Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica" by Isaac Newton was (12) … stolen in the raid. The book was a landmark work covering physics and mathematics.

0 Example:
a) priced
b) value
c) worth

a) caught
b) robbed
c) stolen

a) entered
b) entered on to
c) entered to

a) that
b) what
c) which

a) informed to
b) said
c) told

a) some
b) the ones
c) whichever

a) after
b) first
c) then

a) had to
b) may
c) should

a) described
b) known
c) translated

a) just those
b) nothing else
c) nothing more

a) what
b) which
c) who

a) Another
b) One
c) Other

a) also
b) as well
c) too

1C 2A 3C 4C 5B 6C 7B 8C 9B 10C 11A 12A